tisdag 6 september 2011

Topp 5 skurkar från Tintin (4)!




-Beware of spoilers!-

I den här topplistan rankar jag de 5 bästa skurkarna i den teknade tv-serien från 90-talet om Tintin och hans vänners äventyr. Vem är mest brutal? Vem har den ondaste mustaschen? Vem har den galnaste planen och vem har kommit närmast att besegra Tintin? Här kommer min...

Plats nummer 4:


-Överste Boris Jorgen-
Debut: Kung Ottokars Spira
Hemland: Syldavien (Зылдaвыa)
Sysselsättning: Nära anställd till Kung Muskar XII av Syldavien, hemlig agent för grannlandet Bordurien
Alias:
Kallas både Boris och Jorgen, men aldrig samtidigt,
i Kung Ottokars Spiran endast Boris. Lustigt nog kallas han för Överste Boris eller Major Jorgen, vilket kan ha grunden i ett fel i den äldre svenska översättningen av böckerna där han fått titeln Major när han egentligen var överste.
Relation till Tintin:
Jorgen är delaktig i komplotten mot Kung Muskar XII, stölden av hans spira skulle ha tvingat monarken att abdikera eftersom han för att få behålla makten måste visa sig för sitt folk med sin spira i handen på Syldaviens nationaldag Sankt Wladimirdagen. Tintin lyckas stoppa ligan bakom konspirationen och räddar Muskar XII från att mista sin makt i Syldavien genom att återförena kungen med sin pelikanspira. I "Månen tur och retur" försöker Jorgen hämnas på Tintin genom att gömma sig i månraketen som hjältarna reser med för att sedan kapa den på månen.
Motivation: Jag kan du börja med att erkänna det: jag är dödskär i de påhittade öststaterna Bordurien och Syldavien och relationerna mellan de båda grannländerna, så det är väl inte så konstigt att vi redan nu har med två av huvudskurkarna från de båda länderna. Jorgen ser, precis som Sponsz, ut som en riktig ärkebov. Återigen det här med nazifrilla och monokel, Jorgen har lite kungligare uniform däremot. I "Kung Ottokars Spira" spelar Jorgen egentligen inte någon så speciellt stor roll, han syns till på ett och ett annat ställe och får Tintin häktad någon gång men man får inte ens veta vad som händer med honom när äventyret är avslutat... så varför valde jag Jorgen över Sponsz på plats 4? Jo, det är tack vare hans roll i "Månen tur och retur"; för om Sponsz hämdplan var galen, så är Jorgens helt jävla out of this world... bokstavligt talat! Han samarbetar med en grupp borduriska spioner som vill åt den syldaviska rymdraketens hemligheter, men i själva verket har han bara en motivation: hämnd! Han gömmer sig i raketen och håller sig gömd hela vägen tills det bara är han och Wolff (en av Kalkyls medarbetare, som också visar sig arbeta med spionerna) kvar på raketen då han kapar den och försöker resa tillbaka till jorden för att lämna Tintin och hans vänner till deras öde på månen. Raketen hinner dock inte starta och det utbryter ett slagsmål mellan Jorgen och Wolff, som inte vill vara delaktig i mord. Jorgen råkar av misstag skjuta sig själv och dör! Det gör Jorgen till en av de mycket få karaktärerna i Tintin som faktiskt dött mitt framför näsan på tittarna, men inte nog med det! Inte mycket senare offrar sig Wolff för att de andra ska ha tillräcklig med luft för hela resan hem.
Jorgens hämndplan slutar alltså med att två karaktärer dör, även om en av dem är han själv, så är det inte något många skurkar i Tintin kan smycka sin troféhylla med. Dessutom är det Wolff som dör, en karaktär som egentligen inte skulle ha gjort en fluga något och vunnit tittarnas förtroende redan i början av episoden. Därmed har hans gärningar allt som behövs för att vara en perfekt skurkplan: rymden, dödsfall... och en nazi-skurk!

Kan det bli ännu bättre? Missa inte plats nummer 3!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar